Verloren brood

Verloren brood

Ontbijt/brunchgerecht (voor 2 personen)

He? Wat is dat nou weer?  Als ik wentelteefjes zeg, weet je het dan? Vast wel.
Dit gerecht is simpel te maken en erg lekker!
En je maakt het van oud brood, dus ook nog eens no-waste

 Ingrediënten

  • Een paar sneden oud brood
  • 200 ml sojamelk 
  • vanillesuiker
  • kaneel
  • 3 eetlepels maizena
  • snufje kurkuma
  • snufje zout

Bereiding

  • Meng de sojamelk, zout, vanille en maizena
  • Wentel de sneetjes brood in dit mengsel
  • Bak ze goudbruin in zonnebloemolie of plantaardige boter.
  • Een beetje kaneel erover en klaar
  • Lekker met een fruitsalade van stukjes appel en banaan.

Tip

Vanillesuiker kun je makkelijk zelf maken:

  • Doe 500 gram suiker in een pot samen met een vanillepeul.
  • Na een paar weken heeft de suiker een vanillearoma
  • Is voordeliger dan zakjes vanillesuiker kopen.

Kurkuma

Deze specerij wordt gemaakt van de wortel van een plant en is een vast bestanddeel van currypoeder.
Kurkuma heeft een ietwat bittere smaak (spaarzaam gebruiken!) en geeft een gele kleur aan de gerechten.
 


Over de herkomst van het woord wentelteefje is onduidelijkheid. Mogelijk is een teef een oude gebaksvorm, maar wentelteefje kan ook zijn afgeleid van wentel-’t-eventjes. In het kookboek uit de 18e eeuw De volmaakte Hollandsche keukenmeid wordt het gerecht gewend brood genoemd.
De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men zelden voedsel weg, daarom was het gewoonte om oud – maar nog niet beschimmeld – brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept. Tegenwoordig wordt het niet vaak meer om deze reden gemaakt, maar veeleer omdat men het zoete gerecht als een lekkernij beschouwt. Bron: Wikipedia