Lees- en kijktips
Inhoudsopgave
Leestips
Boekentip
Jelle Derckx Verlangen naar minder
Je hebt het altijd druk. Je bent soms bezig met allerlei dingen waarvan je je afvraagt wat de meerwaarde ervan is. Je haalt niet altijd voldoening uit wat je doet
Herken je dit?
In het boek verlangen naar minder beschrijft Jelle Dercx hoe je je leven kunt veranderen, bewuster en duurzamer kunt leven en gelukkiger worden met .. ja,met minder.
Minder spullen,een minder vol hoofd, minder stress.
Dit doet hij aan de hand van zijn eigen ervaringen. Hij geeft niet alleen tips voor een eenvoudiger leven, maar brengt ook een ode aan bewustwording. Soms met hele mooie quotes:
Als je wilt vliegen, kun je het beste alles opgeven wat jou naar beneden haalt.
Ik vind het een inspirerend boek.
Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?
In dit boekje legt Esther Ouwehand, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, uit waarom zoonosen een bedreiging zijn voor de volksgezondheid.
Door de wereldwijde handel in dieren, menselijk ingrijpen in natuurgebieden en de intensieve veehouderij wordt het leven van mensen bedreigd door allerlei infectieziekten zoals Covid-19, Q koorts, vogelgriep etc.
Een zeer actueel schrijversdebuut waarin ze de grondoorzaken van de huidige pandemie op een rij zet en laat zien hoe we nieuwe pandemische bedreigingen kunnen voorkomen.
Stoppen met vlees.
Het afgelopen jaar waren de schadelijke gevolgen van de vleesconsumptie vaak in het nieuws. Denk jij er ook weleens over om te stoppen/minderen met vlees?
Lees dan dit heldere boekje van Robert Bridgeman. Hij begon in 2015 een onderzoek in Nederland en geeft antwoord op de meestgestelde vragen zoals: Is vlees eten echt zo slecht voor je gezondheid?; Welke rol speelt de supermarkt?; Waarom eten we eigenlijk vlees?; Hoe moet het verder?
Kijktips
My life as a turkey. Kijk via deze link.
Op een dag krijgt de hoofdpersoon uit de film een mandje met kalkoeneieren van een buurman.
Hij besluit om ze onder een warmtelamp uit te broeden.
Wat volgt is een fascinerende reis die anderhalf jaar duurt. Hij leeft al die tijd samen in een nauw contact met een tiental kalkoenen.
Wat voor relatie tussen hen is dit? Kan dat überhaupt?
In deze film zien we de vriendschap tussen het genetisch gemanipuleerde varken Okja en Mija, een Koreaans plattelandsmeisje dat Okja grootbracht. Omdat het dier zo bijzonder is – zijn geweldige smaak en milieuvriendelijke kenmerken zouden een revolutie voor de veehouderij zijn – wil een multinational Okja ontvoeren. Het supervarken belandt in de drukte van de grote mensen-wereld, maar vooral verstrikt in een web van commerciële hebzucht en dierenactivisme. Kortom, hij moet maar snel naar zijn leventje met Mija terug. Hier is de trailer. Te zien op Netflix.
Een onderzoeker besluit om een jaar lang elke dag te duiken in een ondiep water vlakbij zijn huis om een octopus te bestuderen. In de loop van dat jaar ontwikkelt zich een bijzondere relatie tussen hem en de octopus. Prachtige beelden en heel ontroerend. Geeft een bijzondere kijk op een mens-dier verhouding. Bekijk hier de trailer. Te zien op Netflix.
De documentarie Seaspiracy werd in eerste instantie gemaakt om de schoonheid van de oceaan te laten zien. Al snel kwam filmmaker Ali Tabrizi erachter dat die schoonheid slechts een illusie is en de impact van de mens op oceanen immens groot is. Niet alleen door de 150 miljoen ton aan plastic die er in de oceaan ligt, maar vooral door de schade van de commerciële visvangst. Zo geeft Seaspiracy een uniek kijkje in de visserij en de schandalen die het met zich meebrengt.Te zien op Netflix. Zie de trailer hier.
Zie de documentare hier